Adrenalin_gym> Блог> Будівництво силової основи: ключові принципи тренувань

Adrenalin gym foto
#Training

Будівництво силової основи: ключові принципи тренувань

Здатність спортсмена виконати та витримати складну програму тренувань залежить від рівня базової сили та навичок, якими володіє спортсмен. Простими словами, ми називаємо це «будівництвом бази», що відноситься до вступної (початкової) фази силового тренування. Ця фаза може тривати від трьох місяців до трьох років, залежно від людини. Під базовою силою ми маємо на увазі рівень, коли жим лежачи = 1 своя вага на 10 повторів, присідання з штангою = 1,5 своєї ваги на 10 повторів (для чоловіків).

Training

Зазвичай, чим більш обдарований від природи спортсмен, тим менше часу йому знадобиться, щоб створити фундаментальний рівень сили та рухових навичок, перш ніж перейти до вищого рівня підготовки. Для цього використовуйте базові вправи (різноманітні жими, тяги, присідання) в планах тренувань з різними рівнями інтенсивності (силового навантаження, тобто ваги ) та об’єму тренування (кількості підходів і повторів вправи), щоб одночасно розвивати базову силу, працездатність, м’язову масу та рухові навички (техніку).

На цьому вступному етапі також відбуваються "успіхи початківців". Початкові успіхи - це досягнення атлета протягом перших кількох місяців тренувань (відносно великий прогрес порівняно з першими тренуваннями). Як правило, цей ріст посилюється завдяки тому, що тренування надає абсолютно новий стимул для організму. Цей початковий приріст сили залежить від тренованості та генетичних особливостей людини, але певною мірою відбувається у всіх спортсменів.

Початкові успіхи - це просто відповідь організму на раптові вимоги, які до нього пред'являються. Однак у міру тренувань швидкість прогресування почне потроху знижуватися. Це пов'язано з адаптацією (привиканням) організму до вимог тренувань, що зменшує ріст м’язів і сили.

    Що можна зробити для продовження швидкого росту?
  • Починаємо використовувати варіативність вправ для більш досвідчених атлетів. Тобто потрібно змінювати або окремі вправи на аналогічні на той же м’яз, або повністю міняти програму (не рідше 2-3 місяців). Це дозволяє уникнути адаптації м’язів до тренувань, а отже сповільнення росту.
  • Також тренування, орієнтовані на розвиток м'язової маси (робота в 8-12 повторах), дають атлету можливість відпрацювати правильну техніку виконання базових вправ зі штангою. Коли атлет починає тренуватися, важливо забезпечити послідовне виконання кожного руху відповідно до стандарту (робити технічно). Не впевнені чи правильно робите – проведіть тренування з персональним тренером. Погані звички, сформовані на етапі розвитку базової сили, можуть переслідувати атлета в міру його прогресу і призвести до катастрофічних травм у майбутньому.
  • При побудові базової сили змінюємо режим виконання базових вправ, а саме рівень інтенсивності (зміна ваги штанги/гантель) та об'єм тренування (зміна кількості підходів/повторів) , щоб забезпечити якомога більший прогрес. Тобто для прогресу змінюємо вагу та об’єм тренування (збільшення ваги у вправах – зменшення об’єму, і навпаки більший об’єм тренування – трохи менша вага).

Висновок: Ці корекції тренувальних показників визначать подальший прогрес людини щодо її силових тренувань, і до нього слід ставитися дуже серйозно.