Adrenalin_gym> Блог> Від чого ростуть м’язи?

Adrenalin gym foto
#Training

Від чого ростуть м’язи?

В процесі тренування і вправ із залізом ми створюємо ТРИ передумови, кожна з яких може бути головною причиною зростання: м'язове напруження, м'язові мікротравми, метаболічний стрес. Основним драйвером м'язового росту є м'язове напруження та викликане ним запалення м’язових волокон.

Training

Запалення - це головний регулятор м'язового росту – воно стимулює організм пристосовуватись (м’язи ростуть і стають сильніші та витриваліші). Основна функція запалення - це сигнал імунній системі звернути увагу на пошкодження тканин або чужорідні об'єкти, такі як віруси. Ми, часто, дуже вузько розуміємо поняття "запалення", як якусь відповідь на інфекцію. У реальності запалення - це набагато ширше поняття. Воно виникає як відповідь на дуже багато процесів.

Зокрема, силове тренування веде до запальних реакцій у м'язах через їхні пошкодження. Це є головним стимулом для їхнього відновлення та росту. Одним із найважливіших медіаторів, які керують цим процесом є ІНТЕРЛЕЙКІН-6 (маленькі білки, які працюють як координатори імунної системи). Подвійна природа запалення: достатнє запалення - це добре, а надлишкове запалення - це погано. Справа в тому, що запалення активує клітини-сателіти і стимулює синтез білка (головний будівельний блок м’язів). Але якщо у людини довго зберігається велика концентрація інтерлейкіну-6, то ми отримуємо хронічне запалення, яке супроводжується купою неприємних речей, від ерозії тканин і проблем із суглобами до низького рівня тестостерону і виснаження імунної системи (загальний стан пере тренованості).

Запалення працює як сигнал на загальному фоні шуму. Тобто рівень постійного запалення (шум) має бути низьким для того, щоб після тренувальне запалення (сигнал) на його тлі добре зчитався організмом і призводив до запуску анаболічних реакцій (росту).

    Практичні рекомендації:
  • Вам потрібен низький рівень запалення під час відпочинку і чіткий (високий) пік запалення відразу після тренування. До речі, це одна з причин чому ефективність тренування під час хвороби дуже низька (ви перебуваєте в постійно підвищеному фоні запалення).
  • Не сідайте "на масу" при високому рівні жиру в тілі. Перед тим як набирати, бажано знизити відсоток жиру до 10-15%. Річ у тім, що жир сприяє ароматизації гормонів (зміні одних на інші) та виробленню про-запальних ферментів (цитокінів). Причому це відбувається постійно. Можемо сказати, що цукор в крові та інсулінорезистентність сприяють запаленню, тому що Інтерлейкін- 6 у жирних людей перебуває у підвищеній кількості (у 2-4 рази) порівняно зі стрункими. Фактично, якщо ви жирний, то це повністю ховає сигнали на зростання ваших м'язів...
  • Якщо ви маєте багато надлишкової ваги (20-25% жиру в тілі і більше) і не хочете худнути, то зверніть увагу на антиоксиданти. Приймайте їх між тренуваннями для того щоб знизити свій середній "рівень шуму" запалення. Без цього силові тренування працюватимуть дуже слабо.
  • Не пригнічуйте запалення повністю за допомогою анти-оксидантів (вітамін С, Е тощо) і протизапальних (аспірин, ібупрофен тощо). Це може значно знизити ефективність вашого тренінгу (сигнали на ріст м'язів будуть глушитися).
  • Не приймайте холодний душ в дні після силового тренування. Хоча зараз модні кріогенні сауни й обливання холодною водою після тренування. Ви повинні розуміти, що тим самим ви усуваєте анаболічний ефект тренування, тому що холод має протизапальну дію.
  • Обмежте прийом солодкого, якщо ви хочете набрати м'язову масу. Після тренування або під час тренування цукор їсти можна. Між тренуваннями цукор (солодке) їсти не бажано. Причина: цукор сприяє хронічному запаленню.